Kesätöissä Newsecillä Project Management Traineena

6.9.2022

Täällä kirjoittelee Nella Autere – kesän 2022 Project Management Trainee sekä pian kolmannen vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Aalto-yliopistosta. Tämän blogipostauksen tarkoituksena on kertoa Newsecistä ensimmäisenä oman alan työpaikkana. Valittu näkökulma eroaa siis hiukan viime vuoden vastaavista (kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa nekin). Tällä kertaa tarjolla olisi esimerkiksi vinkkejä kesätyöhakuprosessiin, rakennus- ja kiinteistöalaan kohdistuvien ennakkoluulojen kumoamista sekä tämän kesän mieleenpainuneimmat opit.

Opiskelujen edetessä jano nähdä ja tehdä jotain konkreettista voimistuu

Uskon, että moni opiskelija voi etenkin opintojen alkuvaiheessa ajautua pieneen tai vähän suurempaankin kesätyöhakupaineeseen. Jäin ensimmäisenä opiskeluvuonna sovinnolla seuraamaan sivusta kilpajuoksua oman alan kesätyöpaikoista. Epäilin, että pelkillä matriisikurssin tiedoilla voisi oikeasti olla hyödyksi yritykselle. Päädyin viettämään kivan kesän asiakaspalvelutehtävissä golfklubilla, mikä tuli etäkoulupuurtamisen jälkeen varmaankin ihan tarpeeseen. Nyt toisen vuoden jälkeen teoreettista osaamista on kertynyt jonkin verran lisää ja samalla into päästä soveltamaan oppimaansa on kasvanut eksponentiaalisesti.

Tämä vuosi alkoi melko aktiivisella kesätyöpaikkailmoitusten googlailulla. Kävin lisäksi RIL:in (Rakennusinsinööriliitto) kesätyögaalassa, johon myös Newsec osallistui. Kyseisessä tapahtumassa oli hienot puitteet ja mielenkiintoiset puhujat. Vahva suositus tälle ja vastaaville tapahtumille. Näppäimistö sauhusi yön pikkutunneilla, kun yritin vääntää mieleisen näköistä CV:tä ja hakemuskirjettä. Kannattaa tehdä hakemuksesta persoonallinen ja kohdennettu. Teknistä osaamista voi tuoda esille piirtelemällä CV:seen erilaisia visuaalisia mutta informatiivisia kaavioita. Kokemukseksi kannattaa tässä vaiheessa listata melkein kaikki mahdollinen. Omalla kohdalla aikaisemmat työsuhteeni ovat liittyneet pitkälti harrastuksiini. Olen ollut golfklubin lisäksi muun muassa hevostalleilla Suomessa ja ulkomailla sekä liikuntakeskuksessa. Uskon, että kaikki työkokemus ja koulutus on aina kotiinpäin. Minkä vain kokemuksen voi luovalla perustelulla linkittää palvelemaan uutta työtä.

Minulle selvisi melko nopeasti, että Newsec olisi todellakin hakuvaivan arvoinen. Otin yrityksestä selvää lukemalla nettisivut läpi, kuuntelin We Talk Cities -podcastia ja lukaisin myös aikaisemmat kesätyöblogipostaukset. Newsec vaikutti hyvin laaja-alaiselta, uudistushaluiselta, isolta, vakaalta ja vastuulliselta. Palveluista itseä kiinnosti valehtelematta kaikki, mutta etenkin juuri projektien manageeraus, energianhallinta sekä kiinteistöarviointi sytyttivät mielenkiintoni. Olen valinnut koulussa sivuaineeksi rakennetun ympäristön ja maisterissa olisi tarkoitus opiskella kiinteistötaloutta (Master’s Programme in Real Estate Economics). Haluaisin lisäksi ottaa vielä rakennustekniikan puolelta kursseja. Ajattelin, että hakemalla rakennuttamisen tiimiin saisin mahdollisesti syvennettyä tietojani rakentamisesta ja näköalapaikan kiinteistöliiketoimintaan.

Miksi sitten tällainen suuntauksen vaihto?

Uskon, että energia- ja ympäristötekniikka on hyvä pohja – vaikka ja mihin. Rakentamiseen liittyy vahvasti molemmat tekniikan alat. Näin energiakriisin aikaan on sanomatta selvää, että ekologisen näkökulman lisäksi energiatehokkuus tuo mukanaan massiivista taloudellista säästöä. Suomessa rakennusten energiankäyttö on hyvin merkittävä pala koko energian loppukäytön piirakasta. Työmaajätteiden kierrätys vähentää päästöjä ja säästää rahaa. Fiksulla rakentamisella voidaan siis vastata moniin ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen kaltaisten megatrendien mukanaan tuomiin haasteisiin. Tulevaisuuden osaajilla riittää edelleen paljon tehtävää muun muassa digitalisaation, energiatehokkuuden ja kestävämpien rakennusmateriaalien kehittämisessä.

Kannattaa vaan rohkeasti hakea

Palataanpa takaisin kesätyöhakuprosessini etenemiseen… Pian hakuajan umpeutumisen jälkeen sähköpostiin blingahti Teams-kutsu haastatteluun. Etähaastattelu toteutettiin kivalla tavalla. Ensiksi minulle pidettiin esitys yrityksestä ja sen jälkeen pääsin vastailemaan sopivan piinaaviin kysymyksiin. Kaikki haastattelijat olivat oikein mukavia. Etähaastattelussa olisi ehkä kannattanut näin jälkikäteen ajateltuna hyödyntää paremmin lunttausmahdollisuutta, jotta olisi saanut sanottua kaiken oleellisen. Itse olin niin tohkeissani, että kerkesin aika lailla puhumaan ennen kuin ajattelemaan. Lopputulos taisi kuitenkin olla jollain tapaa vakuuttava – ainakin innostunut.

Onnekseni Newsec halusi tarjota minulle mahdollisuutta tutustua alaan. Tiimiläisen sanoja lainaten ”jonkun täytyy aina olla se ensimmäinen”. Yrityksetkin siis ymmärtävät, ettei kokemus vastaavasta työstä ole aina kaikki kaikessa. Uusia tulevaisuuden osaajia ei synny tyhjästä, vaan jonkun täytyy olla valmis ottamaan riski ja käyttää resursseja perehdytykseen. Olenkin siis hyvin kiitollinen Newsecille tästä mahdollisuudesta ja todella inspiroivista perehdyttäjistä tai mentoreista, joita minulle nimettiin lopulta kolme kappaletta: Joona Pekkala, Mikael Wahlman ja Tuomas Poukka. Oli mielenkiintoista päästä seuraamaan jokaisen omaa ja ainutlaatuista tapaa johtaa hankkeita. Yksi ennakkoluuloistani oli se, että kaikki kollegat olisivat selvästi vanhempia ja yrityksen toimintatavat hiukan kaavoihin kangistuneita. Hienoa oli huomata, että firmasta löytyy hyvin eri-ikäistä porukkaa. Työympäristö on freesi ja suvaitsevainen. Rakennuttamisen puolella valtaosa työntekijöistä on miehiä. Olen kohdannut vain supermodernia kohtelua, mikä ei valitettavasti vieläkään ole kaikkialla täysin itsestäänselvyys.

Pääsin perehdyttäjieni kanssa tutustumaan keskenään todella erilaisiin ja eri vaiheissa oleviin projekteihin. Esimerkkinä vaikka vuokralaismuutos Keilaniemessä vs. koko kiinteistön kattava putkisaneeraushanke Helsingin keskustassa. Työtehtäviini kuului muun muassa työmaakokouksissa avustaminen, valvontakäyntien suorittaminen sekä raportointi. Pääsin myös tutustumaan hankkeen kustannusarvion laadintaan sekä urakoitsijan kilpailuttamiseen. Keskityin kesän aikana kuuntelemiseen ja imin tietoa pesusienen tavoin.

Kuvassa näkyy melko tyypillinen toimistokohde, johon tehtiin pientä faceliftiä uutta vuokralaista varten. Eli käytännössä rakennettiin esimerkiksi uusia neuvotteluhuoneita ja uusittiin pintamateriaaleja.

 

Kaikkea ei koulussa opeteta

Työmaakierrosten lisäksi tärkeitä oppeja on saanut kahvipöytäkeskusteluissa ja lounailla. Fiksujen kollegoiden puheista on jäänyt mieleen etenkin se, ettei kommunikaatiota rakennushankkeen eri osapuolten välillä voi oikein olla liikaa. Soittamalla asiat selviävät usein nopeimmin, mutta kriittisimmistä asioista tulisi olla mustaa valkoisella. Vastuunkantaminen on tärkeää. On hyvä osata myöntää virheensä eikä vain osoitella muita. Toisaalta kehuja saadessa on kivakin osoitella niitä, jotka ovat olleet osallisina onnistumiseen. Ongelmat kannattaa aina ajatella haasteina, joihin löytyy ratkaisu tai jopa pari. Kun tulee aika lähteä firmasta, voi sen tehdä mukavasti. Hyvästele huolella ja henkilökohtaisesti.

Onkin siis aika kiittää vielä erikseen toimistolla pyörinyttä väkeä. Teitte oloni hyvin tervetulleeksi taloon heti alusta asti. Koronapandemian helpottumisen johdosta on onneksi päässyt tutustumaan ihan livenä eikä vain Teams-kameran välityksellä. Newsecillä on kerrassaan mahtavia, hauskoja ja potentiaalisia tyyppejä, jotka hoitavat hommansa rautaisella ammattitaidolla ja ihailtavalla yhteistyöllä. Toivon todellakin törmääväni teihin vielä kuluneen kesän jälkeen.

Ensimmäisten ”oikeiden” töiden tarjoajan rooli on tärkeä nuoren urataivalta ajatellen. Kesätyö on kuin ponnahduslauta. Kokemus voi kannustaa hyppäämään ja sukeltamaan syvemmälle alaan. Se voi myös saada pakittamaan – tajuamaan, ettei tämä näytä yhtään siltä, mitä haluaa. Minulle Newsec on toiminut ainutlaatuisena näköalapaikkana rakennus- ja kiinteistömaailmaan. Nyt tiedän, että haluan ehdottomasti oppia tästä kaikesta paljon lisää.

 

Nella Autere