Digiloikka on mahdollistanut kiinteistökauppojen aktiivisuuden myös koronavuoden aikana

29.3.2021

Monelle tuli maaliskuussa täyteen Coronaversary – poikkeusoloissa työskentelyn vuosipäivä. Vuotta myöhemmin tilanne on edelleen vakava ja valitettava. Maalis- ja huhtikuussa 2020 oltiin tilanteessa, jossa vaikutti olevan paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia – epävarmuus näkyi erilaisten rajoitustoimien pikaisena säätämisenä eri puolilla maailmaa, mikä sekoitti hetkellisesti varsinkin velkarahoitusmarkkinat.

Korona iski viime keväänä kiinteistötransaktiomarkkinaan, aivan kuten kaikkeen muuhunkin liiketoimintaan. Kohdenäyttöjä peruttiin, prosesseja siirrettiin ja neuvottelut siirtyivät verkkoon sekä puhelimessa käytäviksi.

Organisaatioissa tehtiin ripeästi tarvittavat toimenpiteet henkilöstön suojelemiseksi ja oman toiminnan turvaamiseksi. Jälkikäteen ihmettelemme edelleen, miten uskomattoman nopeasti koko Newsecin organisaatio siirtyi toimimaan pääosin täysin etäyhteyksin.

Alkushokin jälkeen korostui tilannekuvan merkitys

Ensimmäisiä erityisiä toimenpiteitä liiketoiminnan puolella oli tilannekuvan muodostaminen. Newsecissä siihen ammennettiin alusta asti tietoa eri yksiköiltä ja kansainväliseltä verkostolta sekä eri markkinatoimijoiden kanssa käydyn aktiivisen vuoropuhelun perusteella. Tämä laaja ja jatkuva dialogi muodostettiin näkemyksiksi ja suosituksiksi asiakkaillemme.

Alkushokin jälkeen myös kiinteistösijoittajat totesivat, että toimintaa täytyy jatkaa mahdollisimman normaalisti erikoisesta tilanteesta huolimatta. Myös velkarahoitusmarkkinat palautuivat melko nopeasti tilanteeseen, joka tukee kiinteistösijoitusmarkkinaa.

Kevään ja kesän aikana toteutimme loppuun useita kauppoja, joiden prosessit oli aloitettu ennen pandemian alkua. Tuolloin saatiin maaliin isojakin projekteja mm. asuntosegmentissä, yhteiskuntakiinteistöissä ja päivittäistavarakauppasegmentissä. Tuntui tosin oudolta, kun ei onnistuneen kaupan jälkeen päässyt puristamaan kättä kaupan osapuolen kanssa.  

Tarjouspyyntöjä tuli myyntitoimeksiantoihin liittyen ja sijoittajat kyselivät ostettavien kohteiden perään. Aktiivisten kiinteistörahastojen ja omistajien on saatava uusia kohteita ja osasta kohteita on luovuttava. Neuvoimme asiakkaitamme siinä, minkälaiset kohteet markkinalla liikkuvat, millaisilla prosesseilla ja miten niiden markkinointi kannattaa ajoittaa, minkä kohteiden kanssa odottaa ja mitä kehitystoimenpiteitä kannattaa tehdä ennen myyntiä. Alkusyksyn aikana huomasimme, että pipeline on hyvä, ellei jopa erinomainen olosuhteisiin nähden.

Digiloikka tehtiin myös kiinteistökaupoissa

Tilannekuvan lisäksi myös käytännön asiat erikoisessa tilanteessa muotoutuivat varsin nopeasti. Kartoitimme vaihtoehdot ja kehitimme valmiudet erilaisiin virtuaalisiin kohdekierroksiin kevään aikana. Näihin ei lopulta ole turvauduttu monessakaan kauppaprosessissa, sillä tarvittavat kohdekäynnit on myös kansainvälisesti saatu järjestettyä esimerkiksi toimittamalla tarvittava dokumentaatio rajaviranomaisia varten.

Tämän lisäksi Suomen ammattimainen kiinteistömarkkina tarjoaa kansainvälisille sijoittajille paikallisia kumppaneita, jotka voivat toteuttaa suuren osan kohdekäynneistä rajaten matkustamisen tarpeen kansainvälisten osapuolten osalta vain pakollisiin käynteihin.

Ylipäätään on ollut hienoa ja virkistävää todeta, miten verrattain perinteinen ja osaltaan jopa vanhanaikainen kiinteistömarkkina loikkasi virtuaalisiin neuvotteluihin, työkaluihin ja monissa tapauksissa myös virtuaalisiin kauppojen toteutuksiin sähköisen allekirjoittamisen ja tunnistautumisen avulla.

Asunnot, logistiikka ja yhteiskuntakiinteistöt vetivät kysyntää

Syksyn aikana oli ilahduttavaa huomata, että sijoittajat pystyivät tekemään päätöksiä, eikä koronalla ollut juuri vaikutuksia kauppahintojen tasoihin mm. asunnoissa, logistiikassa ja yhteiskuntakiinteistöissä. Nämä sijoitusluokat nähtiin jopa eräänlaisena turvasatamana ja esimerkiksi asuntosegmentissä olemme saavuttaneet huippuhintoja – yli tavoitetasojen.

Koimme useita onnistumisia pääkaupunkiseudun lisäksi myös kehyskunnissa ja maakuntakeskuksissa. Onnistuimme myymään toimistokiinteistöjä Turussa, Kuopiossa, liikekiinteistöjä Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä, logistiikkakiinteistöjä Tampereella, asuntoja kehyskunnissa. Hyvällä paikalla sijaitsevat kiinteistöt kasvavissa kaupungeissa kiinnostavat sijoittajia. Koska meillä on henkilökuntaa myös Turussa ja Tampereella, pystymme palvelemaan asiakkaitamme erinomaisesti koko Suomen alueella.

On ollut huikea nähdä, kuinka hyvin tiimi on jaksanut painaa läpi raskaan korona-ajan. Jatkamme osaltamme neuvonantotyötä oikea-aikaisten prosessien järjestämistä äärimmäisen mielenkiintoisten toimeksiantojen parissa. Myös seuraavasta 12 kuukaudesta tulee aktiivinen ja meillä on äärimmäisen mielenkiintoisia projekteja käynnissä myös lähitulevaisuutta silmällä pitäen.

Matkustusrajoitukset kuitenkin lykkäävät jälleen perustellusti osaa prosesseista, joissa kansainväliset kohdekäynnit ovat välttämättömiä. Viimeisimmät tiedot rokotusohjelmien etenemisestä ovat odottavan positiiviset erityisesti vuoden toista vuosipuoliskoa silmällä pitäen, mutta vaikka asioita pystytään toteuttamaan etänä - alkaa ikävä oikeaan ihmiskontaktiin myös bisneksen puolella näkyä vahvemmin. Koska päästäisiin taas lounaalle? Tai juhlistamaan tehtyjä kauppoja ja läpivietyjä projekteja samaan tilaan?

Pandemia on kuitenkin osoittanut, kuinka turvallinen sijoituskohde kiinteistö on, arvot eivät juuri heilu ja sijoituskysyntää on, koska hyvällä paikalla olevia kiinteistöjä tarvitaan aina.

Ota yhteyttä

Simo Vilhunen Head of Capital Markets, Newsec Advisory in Finland, MRICS, Partner +358 505 722 338
Esa Pentikäinen Head of Commercial Brokerage, Newsec Advisory in Finland, MRICS, Partner +358 50 300 6567