Kiinteistöjohtamisen ammattilainen Iiro Koro lähti Newseciltä, mutta palasi takaisin

30.10.2020

Senior Property Manager Iiro Koro on työskennellyt Newsecillä kiinteistöjohtamisen parissa reilun kuuden vuoden ajan, mutta piipahtanut välissä myös toisella työnantajalla.

Iiro Koro

Aloittaessaan Newsecin kiinteistöpäällikkönä hän työskenteli parin vuoden ajan Business Park -kohteissa. Kiinteistöpäällikön rooliin kuului kiinteistöyhtiöiden juoksevia asioita, kuten budjetointia, palveluiden hankintaa ja johtamista sekä kiinteistöjen korjauksiin ja vuokralaismuutoshankkeisiin liittyviä teknisiä asioita.

Ajan myötä Iiro kuitenkin huomasi, että joidenkin kiinteistösijoittajien näkemykset kiinteistöjohtamisesta ja kiinteistöjen elinkaaresta poikkesivat hänen omista periaatteistaan. Luonnollisesti kiinteistöt ovat kiinteistösijoittajille ensisijaisesti kauppatavaraa, mutta joskus kun kiinteistöissä ilmeni huollettavia seikkoja, rahoitusta kunnostamiseen ei välttämättä saatu.

"Ajattelen, että rakennuksia ei rakenneta huvin vuoksi. Kiinteistöjohtaminen pitäisi hoitaa pidemmällä aikajänteellä niin, että rakennukset säilyvät vielä meidän jälkeemme", Iiro painottaa.

Parin vuoden piipahdus toisen yrityksen kiinteistöyksikössä

Iiro päätyi vaihtamaan työpaikkaa. Hän aloitti teknisenä asiantuntijana yrityksessä, jossa hoidettiin yrityksen itse omistamia ja vuokraamia kiinteistöjä. Uudessa työssä haasteeksi tuli kuitenkin hidas päätöksenteko.

"Kun pitäisi päättää, tehdään vain lisää selvityksiä. Se ei sovi mun pirtaani", Iiro sanoo päättäväisesti.

Kiinteistöjohtamisen ammattilaisena Iiro oli jo ehtinyt tottua siihen, että soittoja erilaisista kiinteistöalan työpaikoista tuli jatkuvasti. Nyt takkuileva päätöksenteko oli alkanut kismittää jo sen verran, että hän olisi kuunnellut työtarjouksia tarkalla korvalla keneltä tahansa soittajalta.

Iiro Koro

Suoraviivainen päätöksenteko hotellihankkeissa houkutti kiinteistöpäällikön palaamaan Newsecille

Lopulta Iiro sai puhelun Newsecistä, josta tarjottiin kiinteistöpäällikön paikkaa alkavassa hotellihankkeessa merkittävän kotimaisen kiinteistönomistajan asiakkuudessa. Asiakas halusi hankkeeseen dedikoidun kiinteistöjohtamisen ammattilaisen, joka valvoisi rakennushankkeen loppuvaihetta.

"Speksit oli heti semmoiset, että voisi olla mun juttu", Iiro muistelee kiinnostavaa puhelua. Tarjottu kiinteistöjohtamisen työ olisi suoraviivaista: vain yhden miehen show, jossa Iiro saisi itse hoitaa asioita kuntoon. Iiro tulisi itse toimitusjohtajaksi kiinteistöosakeyhtiöön, jolloin keskustelukumppanina olisi vain oma hallitus – yleensä kun tällaisessa hankkeessa päätöksentekoa vyörytetään monen portaan kautta.

Tehtävästä käytiin syvemmät keskustelut ja laitettiin uudestaan nimet alle Newsecin työsopimukseen.

Odotukset uudesta kiinteistöpäällikön tehtävästä pitivät paikkansa

Paluu Newsecille tuntui Iirosta helpolta. Talon yleiset toimintatavat ja järjestelmät olivat selkäytimessä ja käytävillä tuli vastaan monia tuttuja kasvoja. Vanha sähköpostilaatikkokin oli säilytetty.

Iiro oli erittäin tyytyväinen uuteen kiinteistöjohtamisen tehtäväänsä hotellikohteessa. Päätöksenteosta hävisi yksi porras pois ja töiden kirjo laajeni. Hotellikohteissa oli vain yksi vuokralainen, joten kiinteistöjohtaminen muuttui sen myötä suoraviivaisemmaksi.

"Kaikki mistä puhuttiin ja sovittiin, piti paikkansa", Iiro kiittelee.

Jos Newsecistä ei olisi tarjottu kyseistä kiinteistöpäällikön tehtävää hotellihankkeissa, Iiro olisi todennäköisesti koittanut löytää jonkin toisen kiinteistöpäällikön työpaikan, jossa päätöksenteko olisi yhtä suoraviivaista.

Kiinteistöjohtamisesta kiinteistökehitykseen

Nyt paluusta Newsecille on vierähtänyt neljä vuotta. Nykyisin Iirolla on neljä hotellikohdetta vastuullaan:, joista monet merkittäviä, monien tuntemia maamerkkejä. Tittelin alkuun on tullut täydennys "Senior Property Manager".

Joskus Iiro heittää vitsillä, että kun työuran alkupuoli on mennyt kiinteistöhuollon, -käytön ja -ylläpidon tehtävissä ja nyt on käynnissä kiinteistöjohtamisen kausi, loppu-ura voisi painottua kiinteistökehitykseen. Sekin on Newsecillä mahdollista, jos sopiva hanke vain ilmaantuu.

"Kun lopetan aikanaan työt, voisin sanoa, että tiedän jotain kiinteistöistä ja niillä sijaitsevista rakennuksista", Iiro virnistää.

Sitä ennen hänellä on vielä paljon hoidettavaa kiinteistöjohtamisen puolella – esimerkiksi neuvottelut laajasta saneerauskokonaisuudesta.