Mahdollisuuksien mahdottomat markkinat

27.6.2018 Ville Inkeri

"Mahdoton ei ole tosiasia vaan asenne. Mahdoton ei ole toteamus vaan haaste. Mahdoton on mahdollisuus. Mahdoton on väliaikaista. Mahdoton ei ole mitään."
- Muhammad Ali


Vaikka Ali sanoi, ettei mahdottomuus ole mitään, vuonna 2018 kiinteistömarkkinoiden tilannetta voi kuvata mahdottomiksi monellakin tapaa. Kauppoja tehdään ennätyskireillä yieldeillä ja neliöhintatasoja vertailtaessa ennätykset paukkuvat. Kauppahinnat vaikuttavat mahdottoman korkeilta, mikä luo mielestäni mitä hienoimpia mahdollisuuksia sijoittajille ja kehittäjille.


Mahdottoman monitahoinen uudistus on sote-uudistus, jonka aikataulua ja tulevaa muotoa on mahdoton ennustaa. Valtava muutos, joka mahdollisesti valinnanvapauden myötä avaa perusterveydenhuollon palveluiden tarjonnan yksityisille toimijoille. Samaan aikaan hoivakiinteistöjen kiinnostavuus kiinteistömarkkinoilla on kasvanut, ja sijoittajat näkevät ne vähäriskisinä. Sote-uudistus yhdessä kasvaneen sijoituskiinnostuksen myötä luo varmasti monipuolisia mahdollisuuksia.


Ympäröivän yhteiskunnan kehitystä ja muutoksia on mahdottoman vaikea varmasti ennustaa. Digitalisaatio on hype ja myytti yhtä aikaa. Siitä puhutaan, siitä kirjoitetaan ja silti siitä tuntuu olevan vaikea saada otetta. Uusi teknologia luo hienoja mahdollisuuksia erottua kilpailijoista sekä ottaa kaikki teho irti kiinteistöistä. Teknologia mahdollistaa aiemmin vielä mahdottomilta kuulostaneita asioita:


Toimitilakohteet, joiden sisään voi hypätä suoraan Google Mapsista, ovat nykypäivää. Virtuaalimallinnuksen avulla ensimmäisen kierroksen kohdekäynnit voi tehdä mökkilaiturilla tai riippumatossa makoillen ja Suomen kesästä nauttien. Varsin houkuttelevia mahdollisuuksia ja mielenkiintoista kehitystä, sanoisin.


Mahdoton on haaste ja mahdollisuus, mutta tilapäinen. Siksi kannattaa toimia nyt ja oikeiden kumppaneiden kanssa, jotta mahdottomista mahdollisuuksista saa kaiken irti.