Neljä vinkkiä energiansäästöön

11.10.2019 Anna Aaltonen

Energiasäästöviikon hengessä käymme läpi muutaman vinkin, joilla turhaa energiankulutusta voi vähentää niin työpaikalla kuin kotonakin. Fiksulla energiankäytöllä teemme konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi – ja säästämme samalla selvää rahaa.

1. Onko vesikalusteissa korjaustarvetta?

Tiputtavat vesikalusteet aiheuttavat nopeasti ison laskun, yksi vuotava vessanpönttö voi kustantaa jopa 10 000 euroa vuodessa. Huomauta siis heti vuotavista vesikalusteista huoltoyhtiölle. Energiankulutuksen kannalta kiinnitä huomiota lämpimän veden kulutukseen ja käytä vettä vain tarpeellinen määrä.

2. Onko suunnitelmissa uuden laitteen hankinta?

Mieti, tarvitseeko todellakin hankkia uusi laite vai onnistuisiko esimerkiksi vuokraaminen tai laitteen ostaminen käytettynä. Jos kuitenkin uusi laite täytyy hankkia, tutustu tarkoin eri vaihtoehtoihin ja valitse energiatehokkain.

3. Onko työmatkat paikko taittaa omalla autolla?

Liikenne aiheuttaa noin 20 prosenttia Suomen päästöistä. 75 prosenttia työmatkojen kilometreistä kuljetaan henkilöautolla, 22 prosenttia julkisilla liikennevälineillä ja vain 3 prosenttia kävellen tai polkupyörällä. Mieti, voisitko kulkea työmatkasi julkisilla tai pyörällä – hanki matkakortti julkisiin tai hyvä työmatkapyörä. Kannattaa myös selvittää, pääsisikö työmatkat kimppakyydillä työkavereiden tai esimerkiksi Facebookin kimppakyyti-ryhmistä löytyvän matkaseuran kanssa. Hyödynnä myös mahdollisuuksien mukaan etätyöpäiviä!

4. Mitä lautaselta löytyy?

Myös työpaikkaruokailussa kannattaa miettiä ruoantuotannon energiankulutusta ja valita ilmastoa vähemmän kuormittavia ruokia, kuten juureksia. Broilerin ilmastovaikutus on alle kolmannes naudanlihaan verrattuna – ilmastoystävällisintä on useimmiten kuitenkin kasvisruoka. Voisitko pitää kasvisruokapäivän, vaikka jo tänään?