Oma sisko tiimikaverina - näin se toimii kirjanpidon asiantuntijoilla Johannalla ja Annukalla

11.8.2020

Senior Financial Specialist Johanna Aarnio-Vuoti on viihtynyt työssään Newsecin taloushallinnossa jo syksystä 2006 lähtien. Johannan sisko, Annukka Aarnio-Syväoja, on seurannut Johannan jalanjäljissä Newsecille töihin lähes kymmenen vuotta myöhemmin. Financial Specialist Annukka on työskennellyt Johannan kanssa samassa Office 2 -tiimissä vuodesta 2015 lähtien.

Johanna Aarnio-Vuoti ja Annukka Aarnio-Syväoja

"Olemme kuulleet tuttavilta kommentteja siitä, ettei moni osaisi olla oman sisaruksensa kanssa samassa paikassa töissä. Me taas viihdymme tosi hyvin!" Johanna avaa.

Johannan kiinnostus kirjanpitoon alkoi jo yläasteella

Johannan kiinnostus kirjanpitoa ja taloushallinnon tehtäviä kohtaan on alkanut jo yläasteella. "Koulussamme oli valinnaisena kurssina kaupalliset aineet, jonka innoissani valitsin. Sivutyönään kirjanpitoa tehneen isämme kuultua kurssista, hän ehdotti minun harjoittelevan asunto-osakeyhtiön kirjanpitoa valinnaisen kurssini tueksi. Siitä se kiinnostus taloushallintoa kohtaan oikeastaan lähti", Johanna kertoo.

Lukion jälkeen Johanna siirtyi opiskelemaan Helsingin kauppakorkeakouluun ja onnistui hankkimaan itselleen vakituisen työn kirjanpitäjänä jo opiskeluaikana. Samaisessa yrityksessä Johanna työskentelikin seuraavat 12 vuotta, kunnes kilpailija osti yrityksen Lontoon pörssissä ja työt Suomen toimistolla päättyivät.

"Työn loputtua olin jonkin aikaa kotona nuoremman tyttäreni kanssa. Sen jälkeen aloin hakemaan uutta työtä ja Newsec oli yksi minua kiinnostaneista yrityksistä. Haastatteluista jäi mieleen hyvä olotila sekä uskomus, että tässä työpaikassa voisin todella viihtyä. Syksyllä 2006 aloitinkin työni kirjanpitäjänä Newsecin taloushallinnossa", Johanna muistaa.

Vuosien saatossa Johannan työnkuva on pysynyt melko samana, mutta vastuuta on tullut lisää. Muutosta arkeen tuovat alati muuttuva kiinteistöalan lainsäädäntö sekä mielenkiintoiset ja monipuoliset asiakasyritykset.

"Työsuhteeni alkuun verrattuna vastuuni ovat selvästi kasvaneet. Huolehdin esimerkiksi yhden asiakkaan sijasta usean asiakkaan sekä eri konsernien kirjanpitoraportoinnista. Viihtymisestäni kertoo varmasti se, että aloitan pian jo 15. työvuoteni Newsecillä. Muutamia vuosia sitten vinkkasin erinomaisesta työpaikastani siskolleni Annukallekin", Johanna hymyilee.

Siskon vinkkaama työharjoittelupaikka johdatti Annukan Newsecille

Urapolku on johdattanut laskentatoimen yo-merkonomin Annukan monipuolisiin tehtäviin. Mielekästä työtä on löytynyt niin puhelinvaihteesta, ostoreskontrasta kuin palkanlaskijan roolistakin.

"Palkanlaskun ohella tein myös ensimmäistä kertaa avustavia kirjanpitotöitä, kunnes jäin useaksi vuodeksi lasten kanssa kotiin. Palatessani työelämään päädyin työvoimatoimiston ja Markkinointi-instituutin järjestämälle taloushallinnon kurssille, sillä halusin päivittää osaamistani", Annukka kertoo.

Kurssin suorittamiseen kuului puolen vuoden työharjoittelu ja Annukka muistaa pohtineensa mukavaa ja opettavaista harjoittelupaikkaa kuumeisesti. Silloin Johanna vinkkasi, että Newsecillä on ollut taloushallinnon harjoittelijoita aikaisemminkin.

"Olin kuullut Newsecistä siskoltani paljon hyvää ja tiesin tiimin olevan täynnä mukavia ihmisiä. Päädyin suorittamaan työharjoittelua Newsecille tammikuussa 2015 ja sille tielle jäin! Vuosien varrella olen kehittynyt kirjanpitäjänä ja saanut monenlaisia yhtiöitä hoidettavakseni. Viime syksynä pääsin työnantajan tukemana myös kiinteistökirjanpidon koulutukseen", Annukka iloitsee.

Johanna Aarnio-Vuoti ja Annukka Aarnio-Syväoja

Erilaiset roolit, mutta sama tiimi ja sisaruus yhdistävät

Samasta tiimistä huolimatta Johannan ja Annukan roolit sekä työtehtävät eroavat toisistaan. Molemmat työskentelevät tiiviisti myös eri asiantuntijoiden kanssa talon sisällä.

"Johannan työhön kuuluu enemmän raportointia, kun taas omassa työssäni hoidan paljon perinteistä kirjanpitoa ja vain jonkin verran raportointia. Vietämme kuitenkin yhdessä aikaa esimerkiksi lounastauoilla", Annukka kertoo.

"Ennen yhteistä työpaikkaa emme itse asiassa ehtineet nähdä kovinkaan usein. Lapsiperhearkemme veivät meitä kiireineen eri suuntiin. Samassa työpaikassa ja tiimissä onkin kivaa juuri se, että voimme puhua helposti arkeen liittyviä kuulumisiamme ja sopia yhteisiä menoja perheidemme kesken", Johanna sanoo.

Siskokset saavat toisistaan tukea vaativissa työtehtävissä ja tutulta ihmiseltä uskaltaa kysyä rohkeasti hassultakin tuntuvia kysymyksiä. "Työharjoitteluni alussa Johannasta oli minulle suuri apu. Kysyin häneltä kaikista hulluimmatkin kysymykset työtehtäviini liittyen", Annukka naurahtaa.

"Tuntuisi kyllä oudolta, jos oma sisko ei työskentelisi samassa työpaikassa. Tästä on tullut normaalia meille ja viihdymme yhteisessä tiimissämme erinomaisesti", Johanna summaa.