Rakennuttamisen kesätyöntekijä Juho Saranpään blogi – heinäkuu

3.8.2021

Construction Management -tiimin kesätyöntekijämme Juho Saranpää on työskennellyt heinäkuun aikana muun muassa saneerausprojektin työmaavalvonnan ja kilpailutuksien parissa. Projekteissa tehdään yhteistyötä monien osapuolten kanssa, mutta Newsec saa pisteitä itsenäisyydestä ja joustavuudesta.

Olen Juho Saranpää ja toimin Newsecillä Construction Management -tiimin kesätyöntekijänä. Tämä blogikirjoitus on toinen osa kolmiosaista sarjaa, jossa kerron kokemuksistani kesätyöntekijänä Newsecillä. Tässä osassa kerron rakennuttamisesta, omista projekteistani ja käytännön työskentelystäni.

Kaikille lukijoille ei varmasti ole päivän selvää, mitä rakennuttaminen on, joten esittelen siitä nyt yksinkertaistetun mallin. Käytän esimerkkinä toimistokiinteistön vuokralaismuutoshanketta uusille vuokralaisille.  Olen työskennellyt pääosin tällaisten projektien parissa. Näille toimistosaneerauksille on ollut tämän kesän aikana paljon kysyntää, sillä useissa organisaatioissa on alettu valmistella paluuta lähityöhön.

Hanke lähtee liikkeelle uuden vuokralaisen halusta kohentaa toimistotilaa ennen muuttoa. Tällöin kyseisen kohteen kiinteistöpäällikkö ottaa yhteyttä rakennuttamistiimiin, ja aloitamme hankesuunnittelun yhdessä kiinteistön omistajan (esim. kiinteistörahasto) ja uuden vuokralaisen kanssa. Hankesuunnittelun aikana kartoitamme kiinteistöön tehtävät muutostyöt ja selvitämme budjetin hankkeelle. Kaikkein tyypillisemmin toimistosaneerauksessa uusitaan seinien maalaukset, lattiamateriaalit ja myös mahdollisesti saniteettitilat sekä keittiö. Näillä pystytään jo päivittämään toimistotilojen ulkonäköä merkittävästi.  

Hankesuunnittelun jälkeen siirrytään kilpailuttamiseen, ensin kilpailutamme suunnittelun ja sen jälkeen urakoitsijan. Molemmat vaiheet edellyttävät vierailuja kohteella suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa sekä lopullisen hankesuunnitelman hienosäätämistä.

Kun suunnitelmat ovat valmiit ja urakoisija valittu, saneeraustyöt aloitetaan mahdollisimman pian. Tällöin rakennuttajan tehtävänä on toimia projektinjohtajana ja valvoa hankkeen etenemistä. Tehtäviin kuuluvat muun muassa valvontakäynnit kohteella ja sekä erilaisten asioiden selvittäminen hankkeeseen liittyen. Hankkeen saneeraustöiden valmistuttua käymme hankkeen kohteen vastaanotossa läpi, onko töiden jälki sovitun mukaista. Tämän jälkeen rakennuttajan rooli jatkuu vielä valmistumisen jälkeen takuuajan verran.

Näistä rakennuttamisen vaiheista olen eniten tehnyt työmaavalvontaa ja kilpailutusta. Viikoittaiset valvontakäynnit ovat olleet minulle hyvä tapa päästä hankkeisiin sisään, ja niitä on projektipäälliköiden ollut helppo delegoida minulle. Valvonnassa olen päässyt soveltamaan aiempaa työkokemustani urakoinnin parista. Viime kesän työskentelin projektinjohtourakoitsijalla yhdellä Suomen isoimmista rakennustyömaista, jolloin pääsin näkemään, miten useaa kymmentä urakoitsijaa johdetaan samaan aikaan. Sieltä saatuja oppeja olen päässyt hyödyntämään tämän kesän projekteissa.

Tyypillinen valvontakäynti sisältää seuraavia asioita: käyn läpi urakoitsijan kanssa valmistuneet, käynnissä olevat ja alkavat työvaiheet. Sitten selvitän, onko tahdistavat materiaalikuljetukset tilattu/saapumassa ajoissa työmaalle. Varsinkin kesäaikaan joidenkin rakennusosien toimitusajat ovat pitkät. Tämän lisäksi kirjaan ylös urakoitsijan mahdolliset kysymykset, joita selvittelen itse tai projektipäällikön kanssa. Lopuksi valokuvaan valmistuneet työvaiheet ja muut huomiota vaativat asiat. Valvontakäynnin jälkeen kirjoitan hankkeesta vastuussa olevalle projektipäällikölle/projekti-insinöörille raportin. Töiden osalta kesän kohokohtiin pääsi ehdottomasti heinäkuun lopulla vastaanotettu toimistosaneeraus, jonka valvonnan hoidin alusta loppuun menestyksekkäästi.

Kilpailutuksen osalta tärkein oppi on ollut, että se voi olla kesällä varsin haastavaa. Urakoitsijoita on paljon varsinkin heinäkuussa lomalla, joten tekijöitä on muuta kalenterivuotta vaikeampi löytää. Lisäksi luonnollisesti ne urakoitsijat, jotka tekevät töitä kesän läpi, ovat todella kuormitettuja. Tällöin tarjouspyyntöjä saa lähettää muuta kalenterivuotta enemmän ja tarjouksissa voi näkyä huomattavia eroja vähäisen tarjonnan takia.

Lopuksi kerron vielä esimerkin kautta käytännön työskentelystäni, sillä se on varmasti kiinnostava aihe varsinkin opiskelijoille, jotka harkitsevat Newsecille hakemista. Käytän case-esimerkkinä tämän päivän työpäivää. Aamu alkoi työmaakokouksella toimistosaneerauskohteella Espoossa. Kävimme läpi urakoitsijan, arkkitehdin ja tulevan vuokralaisen kanssa hankkeeseen liittyviä asioita, joihin yhteistoimin saimme päätökset. Tämän jälkeen menin lounaan kautta Helsinkiin toiselle toimistosaneerauskohteelle tekemään valvontakäynnin, jossa tarkistin vastaanotossa huomatut viimeiset korjaukset hankkeen toteutuksen osalta. Sieltä siirryin kotitoimistolle kirjoittamaan raporttia kyseisestä valvontakäynnistä. Sen jälkeen aloin työstämään yhden rakennusautomaatiourakan kilpailutusta, johon etsin lisää mahdollisia urakoitsijoita. Kyseisen hankkeen projektipäällikön ollessa nyt lomalla olen vastuussa hankkeen kilpailutuksesta. Tämän selvittelyn välissä pidin Newsecin viestintä- ja markkinointijohtajan kanssa lyhyen ideointipalaverin tästä blogikirjoituksesta ja ehdin vaihtamaan kuulumiset lomilta palanneen esihenkilöni kanssa. Saatuani kilpailutukseen liittyvät asiat valmiiksi, siirryin kirjoittamaan tätä blogikirjoitusta, joka onkin tämän päivän viimeinen työtehtävä.

Tällainen on ollut varsin tyypillinen työpäivä minulle tänä kesänä, blogikirjoitusta lukuun ottamatta: työmaakäyntejä ja paperitöitä kotitoimistolla. Minulla on ollut varsin vapaat kädet suunnitella omat aikatauluni, jolloin pystyn itse vaikuttamaan omaan työskentelyyni suunnittelemalla ajankäyttöni fiksusti. Tällöin olen myös itse vastuussa siitä, etten varaa päiviä liian täyteen tai liian tyhjäksi.

Onneksi Newsecillä on käytössä tuntisaldopankki, joka mahdollistaa kiireisten ja hiljaisempien päivien tuntien tasaamisen omatoimisesti. Tämä on tuntunut minulle jopa innovatiiviselta, sillä olen aina aikaisemmin työskennellyt melko tiukkojen tuntisääntöjen parissa. Jos siis tänään blogikirjoitusta kirjoittaessa venähtää myöhään, voin aikataulujen salliessa lähteä esimerkiksi perjantaina aikaisemmin töistä tennisvuorolle.

Tässä oli kootusti kuulumisia heinäkuulta kesätöistä Newseciltä. Palaillaan takaisin blogikirjoitusten parissa viimeisen kerran elokuun lopulla.

 

Juho Saranpää

Lue Juhon seuraava blogipostaus.