Rakennuttamisen kesätyöntekijänä Newsecillä

1.7.2021

Hei lukijat!

Olen Juho Saranpää ja aloitin kesäkuun alussa Newsecillä Construction Management -tiimin kesätyöntekijänä. Kirjoitan tämän kesän aikana kolmeosaisen blogisarjan kokemuksistani kesätyöntekijänä Newsecillä. Tässä ensimmäisessä osassa esittelen itseni, työtehtäväni, ja kerron alkukokemuksistani Newsecillä.

Aluksi avaan hieman omaa taustaani. Olen tuore tekniikan kandidaatti Aalto-yliopistosta. Pääaineeni oli kone- ja rakennustekniikka, jonka lisäksi suoritin sivuaineen taloustieteestä kauppakorkeakoulun puolelta. Omaksi harmikseni melkein puolet kandidaatinopinnoista jouduttiin koronan takia pitämään etänä, joten valmistuminen määräajassa vaati rehtiä raatamista kotitoimistolla. Tästä kuitenkin selvisin kunnialla, ja kandidaatintodistus tippuu postilaatikosta tässä kesän aikana. Syksyllä alkavatkin sitten maisteriopinnot, minkä lisäksi aloitan tekniikan opintojen ohella kauppatieteen opinnot Vaasan yliopistossa. Laskuharjoitukset ja tentteihin luku eivät siis ole aivan vielä loppumassa.

Urani rakennusalalla alkoi armeijan jälkeen rakennusmiehenä henkilöstövuokrausfirman kautta. Silloin pääsin tekemään rakennustöitä laidasta laitaan ja totuttautumaan työmaan arkeen. Nämä hommat olivat välillä pahankin tason koiranhommia, mutta jälkiviisaana arvostan erittäin paljon niistä saatua kokemusta. Jatkoin samoissa tehtävissä vielä ensimmäisen opintovuoteni jälkeisenä kesänä. Toisena opintovuotenani työskentelin osa-aikaisena tutkimusassistenttina Aalto-yliopiston Rakennustekniikan laitoksella Building2030-tutkimushankkeessa. Tässä työssä pääsin kartalle rakennusalan tuottavuusongelmista ja niihin liittyvistä mahdollisista ratkaisuista. Sen jälkeen siirryin kesäksi työmaainsinööriksi suurelle ostoskeskustyömaalle, jossa tein avustavia tuotannon työtehtäviä. Aikaisempi urani on siis urakoinnin puolelta, josta olen tänä kesänä siirtynyt rakennuttamisen työtehtäviin.

Construction Management -tiimi Newsecillä, eli tutummin rakennuttamistiimi, rakennuttaa asiakkaittemme kiinteistöjen PTS-korjauksia, peruskorjauksia ja vuokalaismuutoshankkeita. Kesäisin varsinkin toimistokiinteistöihin toteutetaan usein erilaisia korjauksia silloin, kun kiinteistöt ovat loma-ajan takia normaalia pienemmällä käytöllä. Koronatilanteen vähitellen helpottaessa organisaatioilla alkaa olla lisäksi edessä toimistotyöhön palaaminen syksyllä. Näistä syistä kesä onkin kiireistä aikaa erilaisten korjausten ja toimistosaneerauksien osalta meidän tiimillemme. Tähän kun lisätään vielä vakituisen henkilöstön lomat, alkaa tarve kesätyöntekijälle selkeytyä.

Työtehtäväni kesätyöntekijänä on avustaa ja tukea projektipäälliköitämme ja projekti-insinöörejämme projektien rakennuttamisen eri vaiheissa. Olemme jo nyt kesäkuun aikana löytäneet hankkeiden eri vaiheista sellaisia työtehtäviä, joita projektipäälliköiden ja projekti-insinöörien on helppo delegoida minulle asiallisen perehdytyksen jälkeen. Millaista tämä on sitten käytännössä? Noin puolet työajasta teen tietokoneella hankkeisiin liittyviä paperitöitä, ja toinen puolisko menee työmaavierailuilla/kohteissa. Hankkeisiin liittyvät paperityöt sisältävät hankesuunnittelua, kustannusarvioiden laatimista, suunnitteluohjausta ja kilpailuttamista. Työmaavierailut pitävät sisällään toteutuksen aikaisia valvontakäyntejä ja kohteen esittelyä urakoisijoille ja suunnittelijoille.

Töiden aloitus on sujunut koronatilanteesta huolimatta hyvin Newsecillä. Ensimmäiset päivät olin perehdytyksessä esihenkilöni kanssa Postitalon toimistolla. Nopeasti tämän jälkeen pääsin tutustumaan projektipäälliköiden ja projekti-insinöörien kanssa käynnissä oleviin projekteihin. Sitä kautta alkoivatkin ensimmäiset työtehtävät projektien kanssa ja hommat lähtivät rullaamaan. Työssäni ovat tähän mennessä korostuneet kyky johtaa itseään ja proaktiiviset kommunikaatiotaidot. Suunnittelen itse omat aikatauluni, jolloin omien työtehtävien järkevä aikatauluttaminen on tärkeää. Projektien johtaminen vaatii paljon sopimista ja selvittelyä eri osapuolten välillä. Tällä hetkellä työskentelen hybridi-mallisesti etänä, eli hoidan paperitöitä kotitoimistolta ja käyn työmaavierailuilla. Puursin kevään kotitoimistolla kandintutkielman parissa, joten on ollut mahtavaa päästä myös hieman ulos tuulettumaan ja käymään kohteissa.

Halusin hakeutua täksi kesäksi rakennuttamisen työtehtäviin, sillä minua kiinnosti oppia enemmän hankkeiden taustalla tapahtuvasta työstä. Rakentamiseen liittyy paljon enemmän asioita, kuin ne vain työmaan vaiheet. Newsec kiinnosti minua yrityksenä, sillä se tarjoaa rakennuttamisen työtehtävien lisäksi näköalapaikan kiinteistöliiketoimintaan. Rakennusalan ja kiinteistöalan kulkiessa käsi kädessä, tämä erottui ainutlaatuisena mahdollisuutena. Nopealla Linkedin-katsauksella rekrytoivassa tiimissä työskenteli useampi henkilö samanlaisella koulutustaustalla, ja lisäksi usealla henkilöllä oli urakointitaustaa opiskeluajoilta. Tästä sain kuvan, että voisin sopia työtehtävään hyvin. Lisäksi työilmoitus oli laadittu yksityiskohtaisesti, sekä siinä oli painotettu yrityksen arvoja ja työntekijöiden tyytyväisyyttä. Tähän mennessä olen päässyt tekemään juuri niitä ilmoituksessa luvattuja työtehtäviä, sekä päässyt kokemaan työntekijöiden tyytyväisyyteen ja hyvinvointiin panostamisen. Tästä on hyvä jatkaa.

Tässä oli kootusti mietteitä kesätöiden aloittamisesta Newsecillä. Palaillaan takaisin blogikirjoitusten parissa myöhemmin kesällä.

Lue Juhon seuraava blogipostaus.

Verkostoidu kanssani: https://www.linkedin.com/in/juho-saranpaa/