Kiinteistökaupan neuvonantaja Simo Vilhunen löysi yllättäen lähijohtamisesta oman kutsumuksensa

26.3.2021

Kiinteistökaupan ammattilaisen Simo Vilhusen jo yli kymmenen vuoden mittainen kiinteistöalan ura Newsecillä käynnistyi kiinteistötalouden maisteriopintojen ohella, kun opiskelukaverit vinkkasivat kiinteistöanalyytikon avoimesta työpaikasta kiinteistöjen arviointi- ja analyysitiimissä. Kyseisessä pestissä Simo pääsi perehtymään kiinteistöalan perusteisiin ja varsin kirjavaan kiinteistökantaan, kun työpöydällä vilahteli kiinteistöarviointeja ripeällä tahdilla.

Opintojen päätyttyä Simolle avautui mahdollisuus vaihtaa työpaikkaa talon sisällä kiinteistöjen kaupankäynnin tiimiin, jossa tehtävänä oli auttaa kansainvälisiä ja kotimaisia kiinteistösijoittajia myymään sekä ostamaan kiinteistöjä Suomesta. Uudessa roolissaan hän pääsi suoraan kiinteistömarkkinan ytimeen näkemään, miten esimerkiksi kotimaiset ja kansainväliset eläkevakuutusyhtiöt ja rahastot arvioivat sekä arvostavat erilaisia kiinteistökohteita.

Vähitellen Simo siirtyi kiinteistökohteiden analysoinnista koordinoimaan kiinteistökaupan neuvonantoprojekteja. Laadukkaasti hoidetun työn ansiosta asiakasvastuut kasvoivat ja haastavampia tehtäviä tarjottiin tiuhaan tahtiin, kuten uusien kiinteistökauppojen toimeksiantojen hankintaa ja kiinteistökauppoihin kuuluvia projektijohdon tehtäviä. Kuuden työvuoden paikkeilla Simo kutsuttiin myös Newsecin osakkaaksi. Se puolestaan avasi Simolle edelleen vahvemmin näkökulmaa koko yrityksen kehittämiseen.

“Muistan ihmetelleeni ääneen, miten vastuuta sai näinkin paljon. En ole oikeastaan koskaan ehtinyt haikailla uutta roolia, kun uusia vastuita on jo ehdotettu”, Simo naurahtaa.

Kiinteistökauppojen konkari pääsi etukäteen maistelemaan ajatusta lähijohtajan urasta

Eräänä työpäivän aamuna syksyllä 2018 Simon esihenkilö ja Newsecin nykyinen toimitusjohtaja Mikko Tenhola soitti ja kysyi, olisiko Simo kiinnostunut jälleen uudesta roolista. Tarjolla oli mahdollisuus siirtyä johtajaksi Mikon paikalle Capital Markets -tiimiin, joka on erikoistunut kiinteistökauppojen neuvonantoon kansainvälisten sijoittajien kiinteistökohteissa. Pitkän linjan kiinteistöammattilaiselle päätös esihenkilörooliin hyppäämisestä ei kuitenkaan ollut itsestään selvä.

“En ollut varma, olisiko ihmisten johtaminen oma juttuni. Epäröin, miten lähijohtajan rooli muokkaisi työnkuvaani ja veisikö se minua liian kauas äärimmäisen kiinnostavista kiinteistötransaktioista”, Simo kertoo pohtineensa.

Uuden työn hakemista ei kuitenkaan tarvinnut päättää siltä istumalta, vaan Mikko väläytti mahdollisuutta osallistua Newsecin puolivuotiseen johtamistaidon koulutukseen jo ennen kuin Simo tekisi lopullista päätöstään. Tähän kädenojennukseen Simo tarttui avoimin mielin ja pääsi koulutuksessa sparrailemaan siitä, miten lähijohtajan rooli muovaisi omaa arkea. Koulutuksesta löytyikin uusia kiehtovia näkökulmia lähijohtajan työhön.

“Tykkäsin siitä, ettei Newsecillä tarjottu valmista johtamisen käsikirjaa, vaan tehtävänäni olisikin löytää itse sopivat tavat sparrata ja auttaa tiimini muita kiinteistöalan ammattilaisia onnistumaan arjen työssä sekä poistaa esteitä menestyksen tieltä”, Simo kertoo.

Kiinteistökaupan arjen haasteet ja niiden taklaaminen olivat Simolla jo selkärangassa, joten hän päätti edetä haussa ja tuli valituksi tehtävään.

Oman tiimin onnistumiset palkitsevat kiinteistökaupan konkaria

Nykyisin Simo luotsaa Newsecillä yli kymmenen hengen Capital Markets -tiimiä, joka koostuu erilaisista kiinteistöalan ammattilaisista, kuten kiinteistökaupan projektien vetäjistä ja kiinteistökohteita analysoivista analyytikoista. Uusi rooli esihenkilönä tuntuu kiehtovalta ja siinä riittää ammatillisen kehittymisen pelipaikkoja kunnianhimoiselle kehittäjälle pidemmäksikin aikaa.

“Aiemmin itseäni motivoi vahvasti oma henkilökohtainen kehittymiseni, mutta nyt tiimiläisten kehittymisen tukemisesta on tullut itselleni vähintään yhtä tärkeää”, Simo kertoo tyytyväisenä.

Palkitsevalta tuntuvat erityisesti hetket, joina Simo on nähnyt tiimiläistensä oppineen hyödyntämään vahvuuksiaan. Myös tiimin jouhevalla yhteistyöllä maaliin saakka viedyt asiakkaan kiinteistökaupat lämmittävät mieltä. Tutut kiinteistötransaktiot ovat edelleen tiiviisti arjessa läsnä ja viime aikoina tiimissä onkin juhlittu useita isomman kaliiberin kauppoja, kuten Skanskan asuintornin myyntiä Vuosaaressa ja sairaala- ja hoivakiinteistökokonaisuutta Helsingin Ruskeasuolla.

“Nautin muiden auttamisesta pulmissa ja se toivottavasti näkyy – asiakkailla ja nyt myös johtamistyössäni”, Simo summaa.

Verkostoidu Simon kanssa LinkedIn:ssä >>

Seuraa kiinteistöalan puheenaiheita myös Newsecin LinkedIn-sivuilla >>