Työ ja sen tekijä kuin luodut toisilleen

10.10.2019

Kun Newsecissä tuli tarve uudelle työntekijälle toimiston avustaviin työtehtäviin, heräsi ajatus, voisiko työ sopia myös osatyökykyiselle. Niinpä taloon tuli Katja, ensin työkokeiluun ja sitten vakituiseen työsuhteeseen, sillä Katja ja työ Newsecillä olivat kuin luodut toisilleen.

Postin jakoa, keittiöiden ja toimiston puhelinkoppien siisteydestä huolehtimista, kahvituksissa ja eri tilaisuuksien järjestelyissä auttamista sekä muita toimiston perusrutiineja hoitaa Newsecin Helsingin toimistolla mallikkaasti Katja Vierto. Lievästi kehitysvammainen Katja tuli Newseciin vuoden 2018 lokakuussa, ensin työkokeiluun. Työkokeilussa huomattiin, että työtehtävät sopivat erinomaisesti Katjalle ja hän viihtyy hyvin Newsecissä. Niinpä Katja on jatkanut Newsecissä työkokeilun jälkeen vakituisessa työsuhteessa 50 % työajalla eli noin 19 tunnilla viikossa.

Katja Vierto

31-vuotias Katja on opiskellut useammassa peruskoulussa ja osan kotiopetuksessakin. Lisäksi hän on käynyt ammattikoulun kokki- ja siivouslinjan Järvenpäässä sekä ollut työhön valmentavassa koulutuksessa kolme vuotta. Ennen Newsecille tuloaan Katja työskenteli vastaavissa tehtävissä A-Insinööreillä seitsemän vuoden ajan ja opiskeli ruoka- ja ravitsemuspalveluita. Opiskelun ohessa hän suoritti myös hygieniapassin, jonka koe meni kerralla läpi – siitä voi olla syystäkin ylpeä!

Työpaikan hyvä henki on ykkösasia

Katjalle kaikki työtehtävät ovat mieluisia ja postin jakaminen helppoa – ärsyttävää on ainoastaan se, että ihmiset eivät osaa laittaa likaisia astioitaan astianpesukoneeseen! Työpaikalla kaikki ovat ottaneet Katjan erittäin hyvin vastaan ja Newsecin hyvä ilmapiiri saakin häneltä erityiskiitoksen. Töihin on mukava tulla, kun on kivat työkaverit. Paras päivä on tietenkin palkkapäivä, silloin vedetään sushiöverit!

Katja asuu Oulunkylässä omassa yksiössä, joka on ryhmäkodin tukiasunto. Ryhmäkodissa on myös monenlaista yhteistä tekemistä, kuten yhteinen aamupala, kävelylenkki tiistaisin ja asukaskokous sunnuntaisin. Yksin ei siis tarvitse olla, ja ohjaajat auttavat tarvittaessa – esimerkiksi varmistavat, että Katja herää työaamuina oikeaan aikaan.

Työn vastapainoksi Katja viettää aikaa ryhmäkodin tiloissa ja osallistuu yhteiseen toimintaan. Silloin tällöin ryhmäkodissa käy vierailulla myös kaverikoiria. Kävelylenkkien lisäksi Katja on harrastanut jo pitkään pianonsoittoa. Välillä työ väsyttää, mutta yleensä työ ja vapaa-aika ovat mukavasti tasapainossa tai kuten Katja sanoo: "Kaikki on reilassa!"

Yhteistyö kuin oppikirjasta

Newsecin ja Katjan yhteistyö on onnistunut erinomaisesti niin molempien osapuolten hyvän motivaation kuin Helsingin kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluissa työskentelevän työvalmentaja Hannaleena Luoman ansiosta. Työvalmentaja auttaa osatyökykyisiä löytämään sopivan työpaikan ja oikeat työtehtävät sekä tukee työsuhteen aikana monissa asioissa niin työntekijää kuin työnantajaakin.

Työpaikalta vaaditaan oikeaa asennetta ja motivaatiota palkata kehitysvammainen tai muu osatyökykyinen, mutta kun asiat hoidetaan hyvin, on lopputulos yhtä positiiivinen kuin Newsecin ja Katjan tapauksessa. Katja on saanut mielekkään työn ja Newsec on saanut motivoituneen työntekijän, joka rikastuttaa työyhteisöä. Sen kunniaksi voisi vaikka vetää sushiöverit, vai mitä?