Teollisuuden hyvät odotukset vauhdittavat teollisuushallien ja logistiikan kiinteistömarkkinoita Turussa

29.6.2021

Turun kiinteistösijoitusmarkkinoilla on ilmassa vilkkautta. Toimitilapuolella rakennetaan erityisesti pieniä halleja, joiden käyttäjiksi tulee erilaisia pienteollisuuden toimijoita.

”Halli- ja tuotantotilaa ei juuri ole vapaana. Nykyisten hankkeiden takana on patoutunutta kysyntää, teollisuusbarometrin nouseva käyrä näkyy nyt myös kiinteistö- ja rakennusmarkkinoilla. Rakenteilla on useita 1 000-3 000 neliömetrin kohteita, joista voidaan tarvittaessa lohkoa tilat useamman käyttäjän tarpeisiin”, kertoo Newsec Advisoryn Turun aluejohtaja Vesa Eronen.

Erosen mukaan liikkeellä on sekä sijoittaja- ja rakentajavetoisia hankkeita. Spekulatiivista kysyntääkin on, sitä hillitsee Erosen mukaan lähinnä rakentamisen raaka-aineiden, esimerkiksi teräksen hintaan liittyvä kustannusriski. Tästä syystä suunnittelussa olevat hankkeet pitäisi saada nopeasti liikkeelle.

Turku kiinnostaa kiinteistösijoittajia

Kiinteistösijoittajien kiinnostus Turkua kohtaan on kasvanut. Erityisesti logistiikka, suuret ja keskisuuret teollisuustilat ja varastotilat, yhdyskuntakiinteistöt sekä asuinkerrostalot ovat sijoittajien keskuudessa kysyttyjä. Myös yhä useammat ulkomaiset sijoittajat ovat kääntäneet katseensa pääkaupunkiseudulta muihin suuriin kaupunkeihin, kuten Turkuun. Hyvät kohteet Turun alueella ovat varsin turvallisia sijoituskohteita, mutta hintataso ja sitä kautta kohteiden tuotto ovat pääkaupunkiseutuun verrattuna houkuttelevia.

”Hidasteena on lähinnä pula hyvistä, riittävän ison kokoluokan ostokohteista. Ulkomainen sijoittaja haluaa usein ostaa uuteen markkinaan tullessaan kerralla kohtuullisen kokoisen kiinteistön tai esimerkiksi valmiin sijoitusasuntosalkun”, Eronen toteaa.   

Turun alueen toimistojen sijoituskysyntä keskittyy Erosen mukaan hyvin vahvasti ydinkeskustaan ja Kupittaan alueelle. Näillä alueilla hyväkuntoisten toimistokohteiden käyttöasteet ovat pysyneet korkealla myös koronapandemian aikana.

Liikekiinteistöjen sijoitusmarkkinassa kysyntä painottuu päivittäistavaravetoisiin kohteisiin ja nyt myös tilaa vievän kaupan kohteisiin eli ns. big boxeihin, erityisesti niillä kaupan toimialoilla, jotka ovat vahvistuneet pandemian aikana. Näitä ovat esimerkiksi sisustamisen, remontoinnin ja vapaa-ajan tuotteita myyvät kaupat. Toriparkkityömaa vaikuttaa keskustan liiketiloihin eli erikoiskauppaan.

”Näitä vuokralaisia on siirtynyt kivijaloista kauppakeskuksiin, mikä on osaltaan vahvistanut kauppakeskusten tarjontaa.”

Asuntorakentaminen notkahti hieman Turun seudulla viime vuonna, mutta nyt uudisasuntojen rakentaminen jatkuu vahvana. Kauppakin käy ja isoja uusia alueita rakennetaan. Asuntoja on päätynyt myös sijoittajien salkkuihin, mikä on nostanut vuokra-asuntojen määrää markkinoilla.

”Tästä syystä vanhempia ja huonokuntoisempia vuokra-asuntoja on jonkun verran tyhjillään”, Eronen toteaa.   

Lisätietoja:
Vesa Eronen, aluejohtaja, Newsec Advisory Finland
Puhelin 040 552 9054
vesa.eronen@newsec.fi