HELSINGIN KAUPUNKI MYY KAUPUNKIYMPÄRISTÖTALON

ja pienentää kiinteistöriskiään

Helsingin kaupunki myy Kalasatamaan rakennettavan kaupunkiympäristötalon ja pienentää näin kiinteistöriskiään

4.12.2018

Helsingin kaupunki on tänään allekirjoittanut kauppakirjan Kalasatamaan rakennettavasta kaupunkiympäristötalosta. Ostaja on saksalainen Union Investment Real Estate GMBH. Kaupunkiympäristötalossa on 27 500 neliötä, ja sen kauppahinta on 165 miljoonaa euroa.

Tällä kaupalla Helsingin kaupunki avaa uuden toimintamallin kiinteistöjen omistamisen suhteen. Jo reilut kolme vuotta sitten tehtiin periaatepäätös kaupunkiympäristötalon toteutuksesta siten, että kaupunki jää kohteeseen vuokralle. Lopullisen päätöksen kaupasta kaupunginvaltuusto teki tänä syksynä.

Kaupunki pienentää kiinteistöriskiään tämän tyyppisillä järjestelyillä, joissa kiinteistö ei tule kaupungin omistukseen. Jos se ei enää vuokra-ajan jälkeen tarvitse tiloja, sen ei tarvitse huolehtia tyhjän tilan vuokraamisesta tai talon peruskorjauksesta, vaan nämä riskit jäävät kiinteistön omistajalle.

Newsec on toiminut kaupungin neuvonantajana sekä kaupan valmistelussa että sijoittajakilpailun järjestämisessä. Tällä kaupunki halusi varmistaa edullisen vuokratason ja sen, että kohteesta saatiin paras mahdollinen kauppahinta hyvässä markkinatilanteessa. Kaupungille oli myös tärkeää, että prosessi oli mahdollisimman läpinäkyvä, ammattimainen ja markkinaehtoinen.

Myyjän juridisena neuvonantajana toimi HPP Asianajotoimisto Oy.

– Markkinoilla on varsin paljon tarjontaa erilaisista toimistotiloista, ja kilpailu erinomaisista vuokralaisista on kovaa. Julkinen sektori on luonnollisesti vuokranantajien keskuudessa erittäin haluttu vuokralainen. Näyttää siltä, että kunnat harkitsevat entistä tarkemmin kiinteistöinvestointien tekemistä omaan taseeseensa, koska markkinoilta löytyy hyvin vuokrattavia toimitiloja. Kiinteistösijoittajat ovat myös erittäin kiinnostuneita omistamaan kohteita, joissa julkinen sektori on vuokralaisena, toteaa Newsecin kiinteistökaupan neuvonantotiimin johtaja Mikko Tenhola.

Lisätietoja:
Mikko Tenhola
Head of Capital Markets Newsec Advisory in Finland
Puh. 040 500 1310
mikko.tenhola@newsec.fi