eQ Toimitilat -asiakkuudessa TETS-tavoitteet saavutettiin etuajassa Newsecin avulla
Vastuullinen energiankäyttö on tehokas tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä. eQ Toimitilojen kiinteistörahastot on ollut mukana kansallisessa toimitilojen energiatehokkuussopimuksessa (TETS) vuodesta 2019 alkaen.
17. LOKAKUUTA 2024
▪ 4 Lukuaika
Client
eQ Toimitilat
Status
ongoing
Yritys asetti tavoitteeksi vuodelle 2025 energiankulutuksen vähentämisen 7,5 prosentilla vuoteen 2018 verrattuna. Energiansäästötavoitteet saavutettiin reippaasti etuajassa, ja nyt katse on suunnattu entistä tiukempiin tavoitteisiin.
“Vaikka eQ hyppäsi kelkkaan kesken sopimuskauden, 7,5 % säästö saavutettiin jo vuoden 2024 alussa, reippaasti aikataulusta edellä”, energiamanageri Jarkko Kuronen Newseciltä kertoo.
Vuonna 2023 energiaa säästyi 5 430 MWh vuodessa
Aurinkoenergialla on ollut merkittävä rooli TETS-tavoitteiden saavuttamisessa.
“eQ on jo pitkään asentanut kiinteistöihinsä aurinkovoimaloita. Uusiakin asennuksia tehdään jatkuvasti. Lisäksi toteutetaan muitakin energiaremontteja, kuten energiankierrätysjärjestelmien asennuksia, automaatiosaneerauksia ja talotekniikan päivityksiä. Yhteensä näillä toimenpiteillä on saavutettu merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa. Pelkästään vuoden 2023 aikana kiinteistöissä toteutettiin 40 eri energiahanketta, joiden avulla energiaa säästettiin arviolta 5 430 MWh vuodessa”, Kuronen kertoo.
Reaaliaikaista seurantaa ja nopeaa reagointia
Energiankäytön tehokas hallinta vaatii jatkuvaa seurantaa ja nopeaa reagointia poikkeamiin. eQ Toimitiloilla on käytössään energianhallintajärjestelmä, jonka avulla kiinteistöjen energiankulutusta seurataan reaaliajassa. Automaattiset hälytykset ilmoittavat heti poikkeamista, jolloin niihin voidaan puuttua viipymättä.
Myös kiinteistöjen talotekniikan toimintaa tarkkaillaan reaaliajassa. Näin järjestelmien asetuksia voidaan optimoida olosuhteiden ja tarpeiden mukaan.
Energiamanageri arvioi säännöllisesti tarvittavia tehostustoimenpiteitä
eQ Toimitilat tekee vuosittain energiatehokkuuskartoituksen noin 10 %:ssa kiinteistöistään. Energiamanageri kiertää kohteet ja arvioi tarvittavat tehostustoimenpiteet.
“Keskitymme erityisesti niihin kiinteistöihin, joiden energiankulutuksessa on havaittu poikkeamia tai ongelmia. Usein pienillä korjauksilla ja säädöillä voidaan vähentää kiinteistön energiankulutusta jopa 10 %. Kohteessa saatetaan esimerkiksi pyörittää ilmanvaihtoa täysillä yöaikaan tai lämmittää parkkihallin luiskaa ympäri vuorokauden. Elinkaarensa päässä olevan ilmanvaihtokoneen uusiminen on myös tyypillinen energiantehostustoimenpide”, Jarkko sanoo.
Energiatehokas kiinteistö on arvokas ja houkutteleva
Energiatehokkuus vaikuttaa merkittävästi kiinteistön arvoon, sillä se vähentää kuukausittaisia ylläpitokuluja. Vastuullisuus on tärkeää myös vuokralaisille. Moderni teknologia ja hyvin hoidetut tilat parantavat kiinteistön käyttöastetta ja lisäävät sen houkuttelevuutta.
“Suuremmille yrityksille ympäristösertifioitu kiinteistö, jossa käytetään vihreää sähköä ja usein myös vihreää kaukolämpöä, on lähes välttämättömyys. Vuokralaiset tarvitsevat ajantasaista tietoa kiinteistön energiaratkaisuista omaan vastuullisuusraportointiinsa, ja heidän saatavillaan on kootusti tietoa kiinteistön energiahankkeista ja -lähteistä. Ja tietysti palvelemme vuokralaisia myös suoraan näihin liittyvissä kysymyksissä”, kohdepäällikkö Sami Meskanen Newseciltä muistuttaa.
Kohti uusia ja yhä tiukempia energiansäästötavoitteita
Vaikka TETS-tavoitteet saavutettiin etuajassa, ovat seuraavat tavoitteet jo selvillä.
“Olemme jo pitkään panostaneet energiatehokkuuteen ja toteuttaneet poikkeuksellisen paljon energiahankkeita. Jatkamme samalla linjalla kohti entistä kunnianhimoisempia tavoitteita. Haluamme olla jatkossakin kiinteistöalan energiatehokkuuden edelläkävijä ja suunnannäyttäjä”, Jarkko sanoo.
Energiatehokkuussopimukset ovat merkittävä osa Suomen energia- ja ilmastopolitiikkaa. Sopimukset ovat valtion ja eri toimialojen yhteinen keino täyttää kansainväliset energiatehokkuusvaatimukset ilman lainsäädännöllisiä muutoksia.
Kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksista vastaavat työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, Energiavirasto ja RAKLI. Nykyinen sopimuskausi kattaa ajanjakson 2017–2025. Sen päättyessä julkaistaan uusi sopimus, joka ohjaa energiatehokkuustoimia vuodesta 2026 eteenpäin.
Viimeisimmät referenssit
Get the latest insights right in your inbox
Sign up to get updates and relevant insights from Newsec. We won't be in touch more often than necessary.