Väestökehitys muokkaa kiinteistömarkkinoita
Syksyn 2024 Newsec Property Outlook -katsaus tarkastelee Pohjoismaiden ja Baltian demografisia kehityksiä ja niiden vaikutusta kiinteistöalan tulevaisuuteen.
26. SYYSKUUTA 2024
▪ 4 Lukuaika
Jaa
Tags
Eriytyvää väestönkasvua
Newsec järjesti vuosittaisen Tulevaisuusseminaarin syyskuussa, jossa alue- ja väestönkehityksen asiantuntija Timo Aro sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto käsittelivät Suomen tulevaisuutta 2030-luvulla väestön ja talouden skenaarioiden näkökulmista. Newsecille on tärkeää Pohjoismaiden johtavana kiinteistöalan asiantuntijana luotsata asiakkaitaan väestö- ja talouskehityksien eri aalloilla. Tästä syystä myös tänä syksynä julkaistussa Newsec Property Outlook -katsauksessa käsiteltiin väestönkehityksen eri trendejä Pohjoismaissa ja Baltiassa sekä näiden vaikutusta kiinteistömarkkinaan.
Väestönkasvu, joka on perinteisesti tukenut kysyntää eri kiinteistösektoreilla, osoittaa nyt eriytyneitä kehityssuuntia Pohjois-Euroopassa. Laskevat syntyvyysluvut, ikääntyvä väestö ja muuttuvat maahanmuuttovirrat muuttavat markkinoita ohjanneita perinteisiä oletuksia. Nämä trendit vaihtelevat merkittävästi maiden ja kaupunkien välillä, mikä lisää monimutkaisuutta sijoittajille ja kehittäjille, jotka joutuvat navigoimaan erilaisten alueellisten olosuhteiden välillä.
Suomessa haasteita ja kasvutarinoita
Demografiakehitys on erityisen näkyvää Suomessa, jossa syntyvyys on ollut Pohjoismaiden alhaisinta ja väestö ikääntyy nopeammin kuin muissa Pohjoismaissa.
Vuosi 2023 oli Suomessa myös merkittävä, sillä väestönkasvu saavutti korkeimman tason 70 vuoteen, mikä oli vahvasti sidoksissa maahanmuuttoon, erityisesti työperäiseen maahanmuuttoon ja Ukrainan pakolaistilanteeseen.
Toisin kuin monissa muissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa, Helsinki on säilyttänyt positiivisen sisäisen muuttoliikkeen, mikä vahvistaa kaupungin asemaa kasvukeskuksena.
Tämä kehitys tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia kiinteistösijoittajille ja -kehittäjille, mutta myös haasteita, sillä väestön keskittyminen pääkaupunkiseudulle lisää tarvetta asuinrakentamiselle, toimitilojen kehittämiselle ja palveluinfrastruktuurille.
Eri tarpeita eri alueilla
Kiinteistömarkkinoihin vaikuttavat kuitenkin myös laajemmat demografiset muutokset. Laskeva syntyvyys ja vähäinen nettomuutto vähentävät pitkällä aikavälillä asuntotarpeen kasvua joissain kaupungeissa ja tuo esiin kysymyksen siitä, millaisia asuntokohteita on tarpeen rakentaa. Samanaikaisesti ikääntyvä väestö lisää erityisesti hoiva- ja terveyspalveluiden tarvetta, mikä avaa mahdollisuuksia yhteiskuntakiinteistöjen kehitykselle.
Muuttuvat väestörakenteet edellyttävät joustavuutta ja tarkkaa kohdentamista kiinteistöhankkeissa. Suomessa on nähtävissä tarve monimuotoisille ja sijainniltaan hyvin valituille asuin- ja toimitilakohteille, jotka vastaavat väestön kehityksen tuomiin tarpeisiin. Samalla on tärkeää seurata muuttovirtoja ja niiden vaikutuksia paikallisiin kiinteistömarkkinoihin, jotta voidaan hyödyntää kasvukeskusten tarjoamia mahdollisuuksia tai varautua väestön vähenemisen aiheuttamiin haasteisiin toisilla alueilla.
Newsec tukee päätöksenteossa
Tulevaisuuteen katsottuna sopeutumiskyky ja ennakointitaito ovat avainasemassa tässä muuttuvassa ympäristössä. Ymmärtämällä demografiset trendit ja niiden vaikutuksen kiinteistökysyntään, voidaan tehdä päätöksiä, jotka tukevat pitkän aikavälin menestystä. Newsec on valmis auttamaan sijoittajia, rakentajia ja kuntia navigoimaan näillä muuttuvilla kiinteistömarkkinoilla. Tuotamme päätöksenteon tueksi muun muassa kaupunki-, osamarkkina- ja kiinteistökohtaista tietoa tulevaisuuden skenaarioista.
Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä!
Valtteri Vuorio
Head of Research
valtteri.vuorio@newsec.fi
+358 40 705 3093
Newsec Property Outlook – Autumn 2024 julkaisun voi ladata täältä: https://www.newsec.fi/insights/reports/newsec-property-outlook-autumn-2024
Viimeisimmät artikkelit
Get the latest insights right in your inbox
Sign up to get updates and relevant insights from Newsec. We won't be in touch more often than necessary.